Een huurauto is de ideale manier om de omgeving op je vakantiebestemming te ontdekken. Het geeft je veel vrijheid en je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Maar wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je nou écht op letten? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje!
Autoverzekering
Stel, je huurt op vakantie een auto en rijdt schade. Ben je hiervoor dan verzekerd met een reisverzekering? Het antwoord is nee. Schade (door een ongeluk) of diefstal wordt niet vergoed door je korte of lopende reisverzekering. Om onverwachte kosten te voorkomen, is het handig om bij het huren van een auto gelijk een autoverzekering af te sluiten. Bij veel autoverhuurders (of touroperators die samenwerken met een autoverhuurder) zijn alle verplichte verzekeringen inbegrepen bij de huurprijs. Maar bij lokale autoverhuurbedrijven op de vakantiebestemming zelf is dit soms niet het geval. De prijs die zij aanbieden is dan exclusief autoverzekering. Zorg daarom dat je je research doet en informeer bij de autoverhuurder wat wel en niet inbegrepen is!
Auto huren in de EU
Wanneer je binnen de Europese Unie op vakantie gaat een een auto huurt ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Allereerst dien je een WA-verzekering af te sluiten, waardoor de schade die jij bij derden veroorzaakt vergoed wordt. Let op: eventuele schade aan je eigen huurauto valt hier niet onder de dekking. Ten tweede is er de casco verzekering. Hierbij wordt eventuele schade aan je eigen huurauto wel vergoed. Tot slot heb je nog de diefstalverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat eventuele schade aan (onderdelen van) de huurauto veroorzaakt door diefstal verzekerd is.
Eigen risico
Bij het afsluiten van een goedkope autoverzekering is er meestal sprake van een eigen risico. Dit bedrag wordt in rekening gebracht als er schade aan de huurauto is ontstaan die niet verhaald kon worden bij een tegenpartij. De hoogte van het eigen risico is o.a. afhankelijk van de oorzaak van de schade, de waarde van de huurauto, de beveiliging en de leeftijd van de bestuurder. Er zijn echter ook verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden zonder eigen risico. Zo heb je dus geen last van eventuele extra kosten. Veel verzekeraars houden een eigen risico aan tussen de €130,- en €150,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen risico te verhogen, waardoor je goedkoper uit bent met het afsluiten van je verzekering.