Tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren zat de vraag naar luxe vakanties een beetje in het slop. Lijkt het tij weer te keren en hebben mensen weer genoeg geld, en genoeg vertrouwen om het uit te geven? Als we Google Trends mogen geloven misschien wel!

Hoogtepunt vraag naar luxe vakanties

In Google Trends kun je onderzoeken hoeveel er op bepaalde termen gezocht is de afgelopen jaren. Luxe Vakantie Gids heeft de situatie geanalyseerd voor de zoekopdracht “luxe vakantie”. Op onderstaande grafiek kun je zien hoe de zoekvraag naar luxe vakanties zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Het gaat dan om mensen die vanuit Nederland hebben gezocht op “luxe vakantie”.

Luxe vakantie trends - bron google.nl:trends

Bron: google.nl/trends

Luxe vakantie jagers zoeken in juli en januari

Het eerste wat opvalt is dat er twee belangrijke piekmomenten in het jaar zijn om te zoeken op “luxe vakantie”, namelijk in januari (als de meeste mensen zich orienteren op hun vakantie), maar ook in juli (last minute zoekers). De grootste piek in het jaar zit verrassend genoeg steeds in juli. Ook luxe vakantie zoekers zijn kennelijk ‘gewoontedieren'.

Dip luxe vakantie tijdens de afgelopen twee jaar

In de grafiek valt het hoogtepunt qua zoekopdrachten in juli 2009. Het aantal zoekopdrachten in die maand is door Google Trends geïndexeerd op 100. Het is duidelijk te zien dat het zoekvolume in de maanden erna langzaam terugloopt met steeds minder hoge pieken. Ook al begon de economische crisis al in 2007/2008 in de Verenigde Staten, de gemiddelde Nederlander begon er pas behoorlijk wat later wat van te voelen en zijn gedrag aan te passen.

In 2010 tm 2012 lag het zoekvolume in juli nog rond de 80% van de piek in 2009, maar in 2013 en 2014 is dit dramatisch teruggelopen naar ongeveer de helft van juli 2009!

Pril herstel luxe vakanties?

De dalende trend lijkt visueel wat af te vlakken en te stabiliseren. Maar neemt de vraag naar luxe vakanties misschien eindelijk weer toe? Daarvoor kunnen we nu alleen af gaan op de ontwikkelingen in januari. En zowaar: in januari 2015 wordt er weer (ietsje) meer gezocht op “luxe vakantie” dan in januari 2014! Laten we hopen dat de trend doorzet en iedereen weer van een verdiende luxe vakantie kan genieten!

En hoe mooi Griekenland ook is als luxe vakantiebestemming…. hopelijk gooit de Griekse schuldencrisis geen roet in het eten van het prille herstel…