Het Noorderlicht, ook wel bekend als de Aurora Borealis, zijn kleurrijke lichtstralen die aan de donkere nachthemel verschijnen. Het is absoluut één van de meest spectaculaire natuurverschijnselen op aarde. Bij veel mensen staat het zien van dit betoverende, atmosferische en ongrijpbare fenomeen hoog op de bucketlist. Maar wat is nou de beste plek om dit spektakel te aanschouwen? Hieronder vind je 7 van de beste plekken om deze unieke lichten te zien!

IJsland

Zelfs zonder het noorderlicht is IJsland een buitenaardse plek om te bezoeken, met gletsjers, geisers, enorme watervallen en vulkanen. Ook de hoofdstad Reykjavik is absoluut de moeite waard. Stel je voor… vanuit je hottub het Noorderlicht aanschouwen… Hoe cool is dat! Om het noorderlicht te kunnen waarnemen moet je wel wat moeite doen, het is niet zo dat je ’s nachts de wekker zet, je gordijn open trekt en de lichten aan de hemel ziet dansen. De beste tip: kleed je warm aan en … ga naar buiten!

Yellowknife, Canada

Deze hoofdstad van Northwest Territories aan de oevers van Great Slave Lake heeft zijn eigen Noordlicht dorpje en speciale activiteiten voor Noorderlicht-toerisme. Canada is een Noorderlicht-kijkparadijs, dankzij de noordelijke breedtegraad en de lage lichtvervuiling; elders in het land zijn Wood Buffalo en Jasper National Park populaire plekken om de prachtige lichten te aanschouwen.

Tromsø, Noorwegen

Het grootste stedelijke gebied in het noorden van Noorwegen ligt 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel, maar dankzij de golfstroom heeft de kustlijn verrassend gematigde temperaturen. Het heeft ook een prachtig landschap, prachtige fjorden en de Lyngen-Alpen. Je kunt het spectaculaire Noorderlicht zien vanuit het verschillende dorpjes rondom Tromsø. Andere populaire locaties in het land zijn de Lofoten-eilanden en de verre noordelijke steden Alta, Nordkapp en Kirkenes.

Noord Zweden & Finland

Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweden, is de toegangspoort tot een aantal van de meest spectaculaire attracties in Zweden. Er is het ICEHOTEL, het bergachtige Abisko National Park, de lokale Sami-cultuur en een overvloed aan rendieren. Een klein stukje rijden van de stad brengt je naar een goede plek om het Noorderlicht te bekijken. Het weer is hier veel stabieler dan aan de Noorse kust, maar het is ook kouder.

In de Finse regio Lapland is Rovaniemi de perfecte uitvalbasis tot nabijgelegen nationale parken – waar je in de winter samen met het noorderlicht met sneeuw bedekte bevroren bomen kunt zien, genaamd Tykky-sculpturen.

Groenland

Geloof het of niet maar het is mogelijk om ‘te’ ver naar het noorden te gaan om het noorderlicht te zien, zoals het geval is in het noorden van Groenland. Maar ga verder naar het zuiden voor het prachtige Noorderlicht en attracties zoals de Qaleraliq-gletsjer, die zelfs in de zomer kleine drijvende ijsbergen heeft.

Fairbanks, Alaska

Gelegen op slechts twee graden onder het Noordpoolgebied nabij de internationale luchthaven en dicht bij het indrukwekkende Denali National Park ligt Fairbanks. Dit is absoluut de beste plek in de VS om het Noorderlicht te bewonderen. Het heeft zelfs een eigen voorspellingssysteem en biedt rondleidingen om bezoekers ver van stadslichten te brengen. Want het Noorderlicht is alleen te aanschouwen in absolute duisternis.

Tasmanië & Nieuw Zeeland

Je hoort vaker over Noorderlicht dan over Zuiderlicht (Aurora Australis) omdat er minder locaties zijn om aurora's vanaf het zuidelijk halfrond te zien. Dit is zonde want het Zuiderlicht is minstens even mooi als het Noorderlicht. Je beste kans is op het zuidelijkste puntje van zowel Tasmanië (Australië) als Nieuw-Zeeland, waar een donkere lucht je zal helpen om actieve aurora's aan de zuidelijke horizon te zien. Tasmanië en Nieuw Zeeland zijn de plaatsen die het dichtst bij de magnetische zuidpool liggen, buiten Antarctica.

Dit wonderlijk natuurverschijnsel aanschouwen is echt een unieke ervaring. Dus mocht je op één van de bovenstaande plekjes terechtkomen, laat dan de kans niet aan je voorbij gaan!